Elektrostatisk spridning

Vid tillverkning av slipmedel på underlägg (t ex sliprullar, slipband, slipbågar m m) strös slipkorn ut på ett underlägg och fixeras där med hjälp av lim och lack. I synnerhet vid högvärdiga slipmedel används då ett förfarande med elektrostatisk spridning.

Med detta spridningsförfarande silar slipkornen inte sakta ner uppifrån till underlägget, utan sugs uppåt genom elektrisk spänning (50 kV) i spridningsområdet av produktionslinjen, där de tränger in i det redan pålagda limmet. Genom massfördelning och acceleration inriktas slipkornen automatiskt, så att de vertikalt och med den tjockare änden först faller ner på underlägget och fixeras där i limmet.
Eftersom därmed slipkornens trubbigare ände alltid sitter fast i limmet, medan den vassare änden är riktad mot slipsidan, skapas med detta spridningsförfarande en produkt, som redan från början slipar mycket aggressivt och med hög materialavverkning.

Klingspor använder det elektrostatiska spridningsförfarandet för alla slipmedel på underlägg fr o m kornstorlek P30 och finare.

Passande produkter

Tillbaka till slipkunskap