Fiberskiva

Vulkanfiber-slipskivor (i vanligt tal: fiberskivor) är runda slipskivor med ett bärande material av vulkanfiber, som på ena sidan är belagda med syntetharts och slipkorn. Fiberskivor används med motsvarande stödtallrikar på vinkelslipmaskiner, främst vid metallbearbetning. Säkerhetskraven på fiberskivor och deras stödtallrikar regleras enligt EN 13743. Den maximala periferihastagheten (högsta arbetshastighet) för fiberskivor är 80 m/sek.

Tack vare det mycket breda slipkornsortimentet och stödtallrikar i varierande utföranden sträcker sig användningspaletter för fiberskivor från grova skrubbarbeten ända till finslipning av ytor. Fördelarna med fiberskivor gentemot slipmopptallrikar och grovslipskivor ligger i underläggets elasticitet och därmed den goda anpassningsförmågan, den fina, jämna slipbilden (jämfört med grovslipskivor) och framför allt det fördelaktiga priset.

En nackdel vid jämförelse med slipmopptallrikar är den kortare brukstiden och skivornas jämförelsevis höga fukt- och temperaturkänslighet.

Vad gäller sistnämnda punkter gäller följande rekommendationer för fiberskivor:

  • Förvaring vid en medelhög relativ luftfuktighet av 45 – 65 % [se lagring av slipmedel]. För hög eller för låg luftfuktighet orsakar buktning av skivor.
  • Undvik överhettning.

Vid överhettning, t ex genom för högt tryck eller slipning på samma ställe kan brännskador och blåsbildning på underlägget och därmed kornlossning uppstå.

Klingspor har ett omfattande lagerprogram med fiberskivor i alla gängse diametrar (Ø 50 – 230 mm), valvis med enkelt rundhål eller med stjärnhål. Anbudet sträcker sig från universal-korundskivan för universell användning (CS 561) via zirkonskivor med eller utan multibindning (CS 565/CS 570) för användning på stål resp rostfritt stål till premiumskivan med keramikkorn med eller utan multibindning (FS 964 ACT/FS 966 ACT) för bearbetning av rostfritt stål och höglegerat stål. Passande stödtallrikar i hårt, räfflat utförande för tunga sliparbeten (ST 358 A) samt släta, flexibla tallrikar för snarare plan användning (ST 358) avrundar programmet. Fiberskivor skärs till hos Klingspor med modern laserteknik; därför är det också relativt enkelt att tillverka specialformer, som t ex rosetter eller månghörningar eller specialstorlekar för särskilda arbetsuppgifter.

Passande produkter

Tillbaka till slipkunskap