Mikrokristallin

Med begreppet mikrokristallin avses en speciell uppbyggnad av kornen på ett slipmedel. Varje enskilt keramiskt slipkorn sammanfogas under tillverkningsprocessen av ett stort antal mindre aluminiumoxidpartiklar. Eftersom de fina gränserna mellan enskilda aluminiumoxidpartiklar inom det keramiska kornet bevaras, får kornet en så kallad mikrokristallin struktur.

Slipmedel med mikrokristallin kornstruktur har vid användning en självslipande effekt: Så snart den översta spetsen på ett korn blir trubbig under slipningen bryts den ut under det ökande trycket. Eftersom utbrytningen sker längs den mikrokristallina strukturen, bildas åter en ny vass kornspets, och slipningen kan fortsätta utan aggressivitetsförluster.

En förutsättning för ett optimalt slitagebeteende hos ett slipmedel med keramiska korn är att slipningen utförs med tillräckligt presstryck. Huvudsakliga användningsområden för slipband med mikrokristallina, keramiska korn är svårbearbetade material såsom legerat stål, rostfritt stål och så kallade superlegeringar.

Klingspor har i sitt produktprogram olika slipmedel med mikrokristallina keramiska korn som, beroende på användningsområde, skiljer sig i fråga om underlagets flexibilitet och rivhållfasthet. För användningar som kräver kallare slipning, innehåller Klingspors produktprogram dessutom mikrokristallina keramiska slipmedel med multibindning.

Passande produkter

Tillbaka till slipkunskap